One Dance Festival представя новия спектакъл на Довидас Стримайтис  Част

...
One Dance Festival представя новия спектакъл на Довидас Стримайтис  Част
Коментари Харесай

Хореография от и за косата

One Dance Festival показва новия театър на Довидас Стримайтис  

Част от Фокус Франция, новата театрална продукция на изгряващия хореограф Довидас Стримайтис – “Hairy ” ще бъде показана на 12 май, от 19:30ч, в Дом на културата “Борис Христов ”, Пловдив. В спектакъла си “Hairy ” Довидас Стримайтис преглежда опозицията сред статиката на косата и динамичността на тялото, сред нейната неконтролируема природа и танца като изкуството на физическия (само)контрол.

Битка сред реда и хаоса, това е театър, в който безволевата, само че свободна коса разстила символните си смисли, като равнодушие, възторг, креативен ентусиазъм, субкултурна хармония. И освен. Косата е граница, натурален лимит, който по едно и също време ни отделя от света и ни свързва с това, което е физически отвън нас. Нейното “движение ”, “вълнение ” или по-скоро “брожение ” има своя сбит исторически и обществен декор, който Стримайтис пречупва през своята минималистична вероятност. Дълбок тон на виолончело ускорява настръхващо въздействието на спектакъла и концептуалната му рамка.

Чрез своята хореография, основана за и поради косата, Стримайтис повдига онтологични въпроси за нашата еднаквост, нашето тяло и неговата автономия. Това е  многопластово танцово и образно прекарване, изтъкано от контрапункти освен във времето и пространството, само че и в концептуалните и историческите разкази.

Спектаклите на Стримайтис се отличават със строги структури, минималистична лексика, която обаче е физически предизвикателна, и детайлна благозвучност. Макар постоянно да не са основани на сюжетна линия, творбите му показват спорен роман чрез разбор на исторически и модерни проблеми в танца, изкуството и техните политически отзвуци.

Билети ще намерите на касите на Изипей в цялата страна и оналйн от epaygo.bg
Довидас Стримайтис

Довидас Стримайтис е литовски актьор в региона на актуалния танц, който живее и работи сред Франция и Белгия. На 12-годишна възраст стартира да учи разнообразни танцови стилове, измежду които линейни танци, шоуденс и най-после актуален танц. През 2015-а той записва бакалавърска стратегия по танц в Codarts, Нидерландия. Стримайтис се дипломира в университета през 2019-а, откакто приключва годишен стаж при Джити Чомпи, Ян Мартенс и Марина Маскарел. В интервала 2019 – 2022 Стримайтис е танцьор в Националния балет на Марсилия под управлението на La Horde. От 2022 година той е танцьор на свободна процедура.

Стримайтис стартира да основава свои хореографии още в Codarts. Премиерата на първата му професионална работа под заглавие „ The Art of Making Dances “ се състои през 2021-а на фестивала New Baltic Dance във Вилнюс. Солото е последвано от „ A Duet “, чиято премиера е на фестивала ArtDanThé в Théâtre de Vanves 2023 в Париж.

През 2022-а спектакълът на Стримайтис Hairy е определен за финалист в състезанието Danse élargie, проведен от Théâtre de la Ville. През същата и идната година той основава солова и разширена версия на спектакъла за трима реализатори. Тези версии служат като подготовка за пълнометражното издание на Hairy, чиято премиера се състоя преди няколко дни на фестивала New Baltic Dance във Вилнюс.

Допълнителна информация за цялостната стратегия на One Dance Festival ще намерите на onedance-festival.com. Билетите са в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от тук.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР